Olcsó alumínium redőnyt miért ne válasszak?

Tisztelt Érdeklődő!

Ha Ön építkezik, vagy felújít és eldöntötte, hogy nyílászáróira alumínium redőnyt szereltet, döntésében biztos a hosszú távú megoldás választása irányította. Alumínium redőnyt nem pár évre, hanem évtizedekre választ az ember.
Mint minden termékből, az alumínium redőnyökből is megjelentek a Magyar piacon az olcsó távol-keleti alkatrészek. Sokszor ezeket európai származással tüntetik fel, hiszen az elosztó raktár Európában található. A gyanútlan megrendelő nem is sejti milyen a termék valódi eredete. Biztos sokszor járt úgy, hogy az olcsót választotta, mert kinézetre pont olyan volt, mint a drágább, de utána jött a fekete leves, a termék nem úgy működött, eltörött, lekopott, használhatatlanná vált, és esetlegesen alkatrészt sem kapott hozzá. A dolog vége az lett, hogy olyan terméke lett, melyben nem leli örömét, csak bosszúságot és kellemetlenséget okoz. Az ember, ha másnak nem is szereti bevallani rossz döntését, magában pontosan tudja, hogy ezt elszúrta.
Feltette magában a kérdést, hogy mitől olcsóbb az-az alumínium redőny, mint ez? Nagyon modern gépek gyártják a profilt, Gyakorlatilag egy ember felügyeli a munkafolyamatokat. Az alumíniumot mindenki világpiaci áron szerzi be, tehát érdemi különbség ott sem adódik. A válasz az alapanyagokban rejlik. Míg a neves Német gyártók speciális ötvözetű anyagokat használnak, magas kopásállóságú, többszörös rétegű felületkezeléssel, addig azon termékek lágyabb, gyengébb anyagból készülnek, látszati felületkezeléssel. És itt meg is kaptuk a választ az olcsóságra, de az időtállóságra is. Lehet, hogy Nyugat-Európában magasabbak a munkabérek, de azon termékeket több ezer kilométerről kell behajóztatni, és hangsúlyozom egy ember, felügyeli a gyártást mindkét helyen. Tehát nem hivatkozhatunk arra, hogy ott olcsó a munkaerő.
Míg a Németországból származó leggyakoribb 37mm-es alumínium redőnyléc normál (53 x 22) lefutó alkalmazása esetén 250 cm-es fesztávig ajánlott, addig a távol-keletről származó profilok gyári adata 150 cm szélességet engedélyez. De Ön ezt csak akkor fogja megtudni mikor redőnye szétesik, a választott szín lekopik, és redőnyei úgy fognak kinézni, mintha a világégés előtt szereltette volna őket. Vagy együtt él vele, vagy nagy levegőt vesz és kicserélteti. Ebben az esetben sokkal többe fog kerülni, mintha elsőre minőségi terméket választott volna. A kellemetlenség, bosszúság anyagilag nem kifejezhető. Azok a redőnyösök, ablakosok, akik a pillanatnyi haszon reményében ezen termékeket használják, nem csinálnak belőle lelkiismereti kérdést, hogy mit adnak Önnek. Csak az számít, hogy a pénzt megkapják. Esetek többségében rövid időn belül nem tudják elérni őket, magukra maradnak problémájukkal.
A hétvégi bevásárlás alkalmával kimegy a piacra, paradicsomot szeretne vásárolni, többször körbejárja az asztalokat, nézegeti, megfogja a terméket mielőtt döntését meghozná. És csak egy pár száz forintos nagyságról beszélünk. Mikor redőnyét-árnyékolóját választja ki, nem ennyire körültekintő, csak az árat nézi, nem nézi meg a céget, nem megy el a bemutató terembe, nem győződik meg róla, hogy rendszert kap, minőségi alapanyagból. Ne tegye! Nagyon sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát.
Ha vesz egy cipőt, annak számláját gondosan elteszi, hiszen tudja, ha problémája lesz a termékkel csak annak felmutatásával szerezhet orvoslatot. A redőnye nagyságrendekkel többe kerül, mint a cipője, mégis kiteszi magát annak, hogy számla nélkül vásárolja meg. Természetesen, ha a termékkel probléma lesz így nincs az a fórum, aki segíthet Önnek. Megéri?

Melléklünk pár képet, hogy fog rövid idő alatt kinézni egy gyenge minőségű alumínium redőny. A képek között található olyan is, melynél 4 hónap elteltével jelentkeztek a kopás nyomai.


Pontatlan záródás szintén előfordul:


A gyűrűk kispórolása maradandó nyomot hagy a palástok felületén. Nézze meg a szerkezeti felépítés menüpontban a távtartó gyűrűk alkalmazását. Itt látható azok fontossága:


Látszik, hogy a palást tetejéből kispórolták a perforáció nélküli kivitelt, illetve itt is jól látszik a kopás:


Motoros redőnynél végzett szakszerűtlen bekötés könnyen áramütést, akár halált is eredményezhet! A képeken jól látszik, hogy a motor vezetékét csavarral rögzítették az alumínium szerkezethez. Természetesen a megrendelő ezt a szerelőfedél felszerelése után nem láthatja.

Partnerünket javításhoz hívták egy családi házhoz, melynél motoros alumínium redőnyök voltak beépítve. A teraszon lévő redőny megállt, a vállalkozót nem tudták utolérni, a megadott telefonszám nem volt kapcsolható, számlát nem adott a kivitelező, ezért a megrendelő nem tudott jogos, garanciális panaszával hová fordulni. Kénytelen volt más iparost keresni, így jutott el partnerünkhöz.
Kisgyermekével otthon lévő anyuka fogadta Partnerünket, és a teraszra kísérte megmutatni a működésképtelen redőnyt. Jelezte neki, hogy mikor megérinti az alumínium redőnyt az bizserget. Partnerünk fázisceruzával megérintette a redőny festetlen pontját (csavartakaró alatti részt) és azonnal látta, hogy a szerkezet áram alatt van. Szétszerelés után azt állapította meg, hogy az ismeretlen gyártmányú redőnymotor testzárlatos lett. Még belegondolni is szörnyű mi lett volna, ha nyári melegben a teraszon játszó kisgyermek valamely vizes játék közben ért volna a szerkezethez. Azt mindenki megtanulta, hogy karácsonyfa izzókészletet nem szabad a piacon vásárolni, mert esetlegesen leég a lakás. Az még nem tudatosult, hogy árnyékolástechnikai terméket sem szabad kétes eredetű helyről beszerezni, mert annak akár életbevágó következményei is lehetnek. Keressen árnyékolókból, és azok motorizációjából eredeti Német termékeket. Ne válasszon másolt, olcsó, kétes eredetű szerkezeteket.


Szintén szakszerűtlen és életveszélyes bekötés:


Amit a megrendelő is láthatott a szerelő fedél felszerelése után (tokvégből kiálló csavarok, melyek a belső oldalon a kábelt és a csokit rögzítették):


Eltört, cserélhetetlen lécbevezető vakolható tokos redőnynél. A vállalkozó próbálkozott a lefutó hajtogatásával, de csak a vakolat megrepesztése lett az eredmény:


Szakszerűtlen felmérés, eltérő méretű tokok alkalmazása: