Szerkezeti felépítés

Redőnytok: időjárásálló felületkezeléssel ellátott alumínium szerkezet, a redőnyléc kiváló tekeredési méreteinek köszönhetően kis helyigénnyel, esztétikus megjelenéssel biztosítja az épület homlokzatához történő tökéletes illeszkedést. A redőnytok két részből áll: a tokvégekre rögzített fix részből, és a tok elején elhelyezkedő bontható szerelőfedélből. A tok tetején lévő csatlakozási pont úgy lett kialakítva, hogy a megfelelő stabilitás és a tökéletes záródásnak köszönhetően a csapadék nem tud bejutni a redőnytok belsejébe.


A nagyobb fénybeeresztő tulajdonság miatt a HEROAL által gyártott tokformák közül az alsó 45°-os lecsapású és az íves kivitelt alkalmazzuk, ezzel is kompenzálva a bevilágító rész csökkenését. A redőnytok belső-fölső sarka fogadja a beépíthető, lehúzható roló rendszerű szúnyoghálót. A redőnytokok a legkisebb helyigény elérése érdekében hat féle méretben állnak rendelkezésre a szerkezet magasságának megfelelően.


Tokvég: stabil, vastag, öntött alumíniumból készül. Megtalálhatók benne azon kialakítások, melyek alkalmassá teszik a cserélhető lécbevezető, a speciális motorfelfogó, a rolós szúnyogháló, a csapágyazott fölső gurtni kivezető beépítésére.


Tengely: hatszögletű kivitelű, acélból illetve egyedi beépítések esetén extrudált alumíniumból is készülhet. Tengelyen megtalálhatók a speciális redőnyléc rögzítő féderek beakasztására szolgáló kialakítások. A féderek mellett mindkét oldalon műanyag gyűrű helyezkedik el annak érdekében, hogy a féder az idők folyamán ne hagyjon nyomot a redőnypaláston.
Azon redőnyöknél ahol kispórolják ezen alkatrészeket gyakran látható kevés használat után is a redőnypalástok megkopása. Redőny szélességétől és magasságától függően, 40 vagy 60 mm átmérőjű tengely kerül beépítésre. A tengely végén, gurtnis működtetés esetén tárcsa és dugó található, melybe fémszerkezetű csapágy kerül beépítésre. Sok esetben ezt az alkatrészt olcsóbb, műanyag belsejű kivitelre cserélik, jelentősen csökkentve az élettartamot.
Redőnylécek:

Leggyakrabban használt típusok: 37 illetve 41 mm hasznos magasságú redőnylécek.
A redőnylécekből összeállított redőnypalást fölső 8 lamellája perforálás nélküli. Tökéletes a fényzárás abban az esetben is, ha ferde a párkány, illetve a gurtnibegyűjtő automata megnyitja a fölső lamellákat. Minden második redőnyléc végében elcsúszásgátló arriter található, mely biztosítja a lamellák pozícióban tartását, akadásmentes működésüket.

HEROAL redőnyléc kínálatában 14 típus található, változó technikai paraméterekkel, a legkülönfélébb építési megoldások kivitelezése érdekében.
A HEROAL redőnylécek speciális ötvözetű alumíniumból készülnek. Felületük ötszörös rétegvastagságú, nagy kopásállósággal rendelkező festéssel vannak ellátva. A redőnylécek belsejében időtálló, kiváló minőségű, magas hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező szigetelőhab található. A vastag felületkezelésnek köszönhetően egy lemosott és megtisztított, akár 15 éve szerelt redőnypalást is újszerű benyomást kelt (kérem olvassa el az „Olcsó alumínium redőnyt miért ne válasszak?” menüpontban ennek fontosságát, nézze meg az ott található képeket). Redőnylécek nagy színválasztéka biztosítja a minden színvilágú épülethez történő illeszkedést. A színekről bővebben a színválasztás menüpontban olvashat.


Záróléc:

Redőnypalást utolsó eleme az erős extrudált alumínium profilból készülő záróléc.
Két típusa létezik: klasszikus és vízvetővel ellátott, erősített kivitel.
A tökéletesebb záródás érdekében alsó élében gumitömítés található. A záróléc végeiben helyezkednek el a betekeredést gátló rejtett ütközők, melyek fix és elforgatható kivitelben állnak rendelkezésre.


Lefutó:

Formaviláguk a tok stílusvilágához igazodik. 45°-os alulcsapott tokrendszerhez a klasszikus szögletes lefutók, íves tokrendszerhez íves takaróprofillal ellátott lefutók tartoznak.
A csendesebb működés érdekében a lefutókban gumikéder helyezkedik el a lefutó mindkét élében. Gyakran előforduló probléma, hogy gumikéder helyett kefetömítést alkalmaznak, mely úgy viselkedik, mint a partvis szálai, idővel ellapulnak. Így megnő a lefutó belső távolsága, a redőnylamellák megbuknak a lefutóban. Kefetömítést csak a rolós szúnyogháló pályájában szabad alkalmazni.

Leggyakrabban alkalmazott lefutók méretei:

Alumínium lefutó méretei:
Lefutó szélessége (mm) Lefutó vastagsága (mm) Redőny típus
53 40 Szúnyoghálóval kombinált
53 22 Szúnyogháló nélküli
79 22 Osztó lefutó